Nu ställer vi om! Men till vad?
Behovet av omställning är större än någonsin. Krispaketen haglar tätt och omställningscheckar haglar över företagen. Glada tillrop syns i sociala media om att ”vi slår inte igen, vi ställer om”. Till digitala mötesformer. Och sen då?
”Jag känner mig låst” säger 84-årige Kalle till SVT:s reporter om isoleringen. Säkert fler än de äldre äldre som upplever att de sitter fast i dagsläget. Ovissheten om hur länge krisen varar och hur världen ser ut efteråt är stor. Och med den ovissheten kommer stor beslutsvånda i våra styrgrupper och företagsledningar. Och med beslutsvånda kommer rädslan och man blir tvungen att visa handlingskraft och säkra upp likviditeten i bolagen.
Konsulter kastas ut, resurser permitteras eller jobbar hemifrån på halvfart och projekt skjuts på framtiden. Och välbehövliga effekter som projekten väntats ge uteblir. Samtidigt behöver verksamheterna vara rustade när det vänder om de ska överleva. Men vi ställer inte in – vi ställer om…
När man inte har beslutsunderlag är det svårt att fatta medvetna beslut. Då behöver man i stället göra val. Att inte välja är också ett val.
När jag känner att jag sitter fast brukar jag reflektera över om det är ett aktivt val som saknas. Att rädslan för att inte veta vart jag är på väg och om jag vill dit hindrar mig. Jag ser framför mig att jag står i ett vägskäl, och jag vet inte vart någon av vägarna leder. Det enda jag vet är att jag inte ska tillbaka dit jag kom ifrån. Så länge jag inte gör ett val, så står jag ju still där i vägskälet. Ibland måste vi bara välja en av vägarna för att komma vidare.
Men vi projektledare gillar ju tydliga mål, så jag vill dela med mig av de trender jag fångat upp i min omvärldsspaning så här långt. Det gäller ju att inte sikta på var bollen är nu, utan vart vi tror att den är på väg.
Digitala möten är det nya normala, vi kommer att resa mindre och jobba mer hemifrån. Punkt. Bara att gilla läget, träna upp förmågan att använda digitala plattformar och jobba på det digitala ledarskapet.
Klimatmedvetenheten kommer att bli större. Nu när vi ser effekterna av människans förändrade beteende kommer vi att tro på att vi fortfarande kan vända utvecklingen – och FN-målen kommer att bli en självklarhet i varenda strategisk karta. Det är andra projekt än de som nu skjutits upp som kommer att prioriteras.
Konsumenternas beteende kommer att ändras. Vi inser hur lite vi egentligen behöver och konsumtionen kommer att fortsätta nedåt. Nya hållbara produkter och tjänster behöver utvecklas för att möta konsumentens ökade krav på kvalitet. Innovationskraft och snabb produktutveckling är viktiga framgångsfaktorer.
Outsourcad produktion av nyckelkomponenter i svensk tillverkningsindustri kommer att hämtas hem igen och med det kommer fler byggprojekt och verksamhetsutvecklingsprojekt.
Behovet av oss projektledare och förändringsledare borde vara enormt i dessa tider. För nu ”ställer vi om” – och är det något vi kan så är det det!
Annette Wendin
VD, Förändringsledare & Affärscoach på INstant INfusion AB
Utvecklar projektledare och projektintensiva organisationer
annette@inin.se
2020-05-14
Halverad implementeringstid i förändringsprojekten - vilket värde har det för er? Annette är en strategisk och innovativ förändringsledare, processledare, certifierad projektledare och transformerande affärscoach. Hon har i över 20 år hjälpt såväl näringsliv som offentlig sektor att utveckla och implementera processer, arbetssätt, system och hjälpsamma beteenden i projektintensiva organisationer eller företag i tillväxt.